top of page

TECHNIEK

3D printen is een Additive Manufacturing productietechniek (ook wel Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd) die een digitaal bestand om kan zetten naar een tastbaar object. Een object wordt laagje voor laagje opgebouwd.
Ons robotsysteem werkt met granulaat waardoor we verschillende materialen en mengsels kunnen gebruiken. Door middel van een schroef in de extruder wordt het verwarmde granulaat in de toevoerslang gedrukt. De hele toevoerslang tussen de extruder en de printkop is verwarmd. Het stroperige materiaal wordt naar de printkop gestuwd alwaar het op de juiste verwerkingstemperatuur wordt gebracht. Het komt vervolgens vloeibaar uit de spuitneus en word daarna laag voor laag neergelegd.

De aansturing werkt als volgt; een 3D tekening wordt aangeleverd waarna software de tekening omzet in G-codes. Deze G-code file vertelt de robot welke route afgelegd moet worden. Het pad dat de robot beschrijft kan elke vorm hebben. Dit levert een enorme vormvrijheid op.

De omvang van het te printen object ligt ongeveer binnen de 2000 x 1200 x 1600 mm (LxBxH). Maar dit is erg afhankelijk van de vorm van het object.

Materiaal

MATERIALEN

Onze printer werkt met kunststof granulaat (korrels plastic) dat gesmolten wordt en vloeibaar geprint wordt. We kunnen verschillende soorten granulaat gebruiken die geschikt zijn. Wij werken op dit moment voornamelijk met  PP (polypropyleen) versterkt met glasvezel. Maar we kunnen ook met biopolymeer printen zoals een bamboevezel versterkte PLA. Ook rubber en TPU zijn mogelijk.

Het testen van nieuwe materialen is mogelijk.

U kunt elke gewenste RAL kleur kiezen en toevoegingen zoals brandvertrager ook zijn mogelijk.

PP met zwart pigment

TPE (rubber)

PMMA (plexiglas)

PLA (biobased kunststof)

pigmentkorrels

kleurovergang

printbeeld PLA

kleurovergang

Afwerking

AFWERKING

Verspanende bewerkingen

Geprintte objecten kunnen bewerkt worden zoals hout. Gaten boren, randen frezen, delen wegzagen of schaven etc. Soms is dit nodig om een gewenste vorm of precieze maten te verkrijgen.

Oppervlakte nabewerking

Het geprintte oppervlak kan eventueel nabewerkt worden, van grof geschuurd tot en met polijstniveau.

Geprinte delen kunnen ook gespoten of gelakt worden.

printreliëf uitvergroot

onbehandelde print

grof schuren

polijsten

Aanleveren

AANLEVEREN

Wilt iets laten printen, dan kunt u ons het model laten tekenen of dat zelf aanleveren. Hier staan een aantal tips voor het aanleveren van een printbaar bestand.

- Overhang maximaal 45 graden geven of ondersteuning tekenen

- Wanddikte minimaal 3 mm.

- Hoeken afronding geven; scherpe hoeken kunnen niet geprint worden, wel later 'teruggeschuurd'

minimale wanddikte

let op overhang

- Type bestand: .stl of .step

- Zorg dat de mesh één solide object is

- De omvang van het te printen object ligt ongeveer binnen de 2000 x 1200 x 1600 mm (LxBxH). Maar dit is erg afhankelijk van de vorm van het object.

maximale afmetingen

object moet uit één stuk bestaan

bottom of page